Linux harjoitus 1

Ensimmäisessä linux harjoituksessa harjoitellaan linuxin asentamista.

Raportoin Tero Karvisen Linux palvlimet-kurssin ensimmäistä tehtävää.

Ensimmäiseksi loin Linux-livetikun, tämän tein niin että menin https://xubuntu.org/download/ ja latasin sieltä meidän käyttötarkoituksen mukaiseen käyttöön Xubuntu 18.04.3.amd64 .Iso tiedoston. Tämän jälkeen kun muistitikkuni oli kiinni koneessani latasin ohjelman nimeltä Rufus. Sen löysin sivulta https://rufus.ie/. Käynnistin Rufuksen ja valitsin laitteeksi muistitikun josta haluan luoda livetikun, valitsin .Iso tiedoston jonka latasin ja muuten otin kaikki default valinnat. Tärkeää on että tiedostojärjestelmä on FAT32.

Kun sinulla on valmis livetikku on se helppo joko ottaa käyttöön tai jopa asentaa käyttöjärjestelmä tietokoneelle sen avulla. Laitoin livetikun kiinni tietokoneeseeni, koska en ole ehtinyt vielä varmuuskopioinmaan minun vanhaa tietokonetta eikä minulla ollut tilaisuutta osittaa kovalevyä valitsin heti alussa kahden vaihdoehdon väliltä ”Try Xubuntu”. Tässä kohtaa jos olisin halunnut asentaa Xubuntun esimerkiksi ositetulle levylle olisin valinnut ”Install Xubuntu”. Xubuntu käynnistyy ”kokeilu” valinnalla hyvin ja jos tässä vaiheessa haluaisin asentaa sen niin työpöydälläkin on siihen oma valintansa.

Kun olen koneen saanut käyttööni voin yrittää selvittää minkälaista rautaa (Hardware) minun koneessani on. Tämä on helpointa tehdä niin että avaan vasemmasta yläkylmasta valikon, valitsen ”Terminal emulator” ja kirjoitan sinne ”sudo lshw -short -sanitize”. Tämä näytti seuraavat tulokst:

Xubuntussa on paljon uusia ohjelmia mitä esimerkiksi Windowsissa ei ole. On myös paljon ohjelmia jotka ovat hieman erillaisia mutta silti tarkoitettu samaan käyttötarkoitukseen. Tehtävänä oli asentaa kolme ohjelmaa tuoreelle Linuxille. Ajattelin ladata jotain ohjelmia joita en ole ennen kokeillut edes Windowsilla.

Latasin ohjelmat:

  • GIMP – ilmainen kyvankäsittely ohjelma.
  • VLC – videontoistoon tarkoitettu ohjelma.
  • BitTicker – ohjelma joka seuraa livenä BitCoinin arvoa verrattuna Yhdysvaltojen dollariin.

Jokaisen ohjelman asensin niin että etsin ohjelman jota en ole ennen käyttäny esim. netistä. Sitten avasin terminaalin ja esim. VLCn tapauksessa kirjoitin ”sudo apt-get install vlc”. Asennus alkaa ja terminaali kertoo tiedostojen koon ja kysyy että haluatko jatkaa, tähän on vaihtoehtoina Y(es) tai N(o). Kirjoitin siis Y ja painoin enteriä niin asennus oli mahdollista.

Kun olin asentamassa VLC:tä minulle tuli error ja tämä error kehotti minua päivittämään eli suorittamaan komennon ”sudo apt-get update”, kun suoritin tämän komennon ja kokeilin asentaa VLCn uudelleen se asentui.

BitTickerin asensin niin että avasin valikon vasemmasta yläkulmasta ja avasin ohjelman ”Software”. Sieltä etsin mielenkiintoisen sovelluksen, avasin sen sivun ja painoin ”Install” jotta sain asennettua tämän sovelluksen.

VLC käyttää lisenssiä GPL v2. tämä tarkoittaa sitä että jokainen ihminen saa ladata tämän ohjelman ja jakaa sitä eteenpäin. Mutta tämä lisenssi evää käyttäjältä sen, että käyttäjä ei saa muokata tätä ohjelmaa.

GIMP ja BitTicker käyttävät molemmat GPL v3. lisenssiä. Tämä lisenssi on muuten sama versio 2 kanssa mutta tässä on tukittu tiettyjä porsaanreikiä.

Molemmissa versioissa siis saat käyttää ja jakaa tätä ohjelmaa ilman, että siitä joudutan maksamaan. Sitä voi muokata, myydä ja antaa eteenpäin

Ohjelmia joita käytän on paljon, mutta nykyään koska Linux pohjaiset käyttöjärjestelmät ovat niin suosittuja saa melkein jokaisen ohjelman mitä käytän linuxille.

  • Discord, eli VOIP sovellus jolla voi jutella joko tekstillä tai puheella kaverien tai perheen kanssa. Discordin saa Linuxille mutta saman tyyppinen ohjelma jota on itse tullu käytettyä Linuxilla on Mumble. Ajaa saman asian.
  • IRC/WhatsApp, eli siis perus viestittely ohjelmat joilla voi viestitellä joko yksin, tai sitten isommissa ryhmissä. Linuxille suosittu vastaavanlainen ohjelma on HexChat. HexChat on siis IRC pohjainen chätti.
  • Linuxille saa Microsoft Officen vastaavanlaiset ohjelmat jotka kulkevat LibreOffice nimellä. Ne ovat todella hyvälaatuisia ja ilmaisia ohjelmia.

Tämä oli linuxin ensimmäinen viikko, aloitettiin alusta ja päästiin pitkälle.

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: